A Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Különleges természeti értékek őre és gondozója

Vas megye mesebeli erdőit régóta óvja a területen élők gondos és vigyázó szeme. A lakosok már a nagybirtokok idején is átgondolt, tudatos fakitermeléssel előzték meg az erdők élővilágát fenyegető túlzott fakivágást.

Az erdőket bölcs módon két részre osztották: a szabad területek a lakosok tűzifaellátását szolgálták, míg a tilos részeken makkoltattak és az épületfának való faanyagot termelték ki. Mivel a tervszerű erdőhasználat többnyire a nagyobb birtokok tulajdonosainak érdeke volt, a legtöbb ilyen irányú törekvés az ő vezetésükkel valósulhatott meg.

Kőszeg Szabad Királyi Város úttörő volt az erdők védelmezésében: miután a város részletes felméréseket végzett a tulajdonában lévő erdőkben, az eredmények alapján alaposan megtervezték a gazdálkodás menetét. A Farkas-erdőn pedig maga a bajor királyi herceg alakított ki egy példaértékű gazdaságot a 19–20. század fordulóján.

A második világháború után megszűnt a nagybirtokosi rendszer, az erdőgazdálkodás állami feladattá vált, ekkor alakult meg a Szombathelyi Erdőigazgatóság, amely nemcsak a Vas megyei, hanem a soproni erdőket is felügyelte és gondozta.

A társaság később tovább bővült a Vas Megyei Faipari Vállalattal, majd egészen a kilencvenes évek elejéig a FALCO Forgácslapgyártó Zrt. jogelődjének egyik gyáregységeként működött, amely lehetővé tette a világszínvonalú technikai fejlesztéseket a cég számára.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. születésnapja a FALCO-ból való 1992. január 1-jei kiválás időpontjára tehető.

Ettől kezdve társaságunk több mint 45 ezer hektárnyi területet gondoz és felügyel az Őrség, a Vasi-Zalai-hegyhát, Kemenesalja, a Vas megyei dombvidék és Írottkőalja erdőgazdasági tájain.

Legfontosabb célunk, hogy minél több ember ismerhesse meg varázslatos szépségű erdőink gazdag élővilágát, úgy hogy közben annak tisztasága, élővilága is virágzó és ép maradjon. Ezért a környéken lakók és ide látogatók kikapcsolódását segítő parkerdők létesítését, valamint a diákok számára létrehozott erdei iskolai fenntartását a társaság kiemelt feladatának tekinti.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által felügyelt 45 370 hektárnyi erdőterület gazdag élővilágát a többi között tölgyek, bükk, cser, gyertyán, akác, egyéb kemény lombos és lágy lombos fafajok, illetve rengeteg fenyő alkotja.

A Vasi-Hegyhátban megbújó tündéri szépségű Jeli Varázskert az erdészet kiemelt büszkesége. A májusban virágba boruló édenkert mára világszerte ismert és rengeteg kíváncsi látogatót vonz.

Megtisztelő számunkra, hogy nap mint nap munkatársaink odaadásával és hozzáértésével segíthetjük elő, hogy az általunk gondozott erdők – és ez a méltán messze földön legendás arborétum – évről évre a természetszeretők százezreit vonzzák, és nyújtanak számukra lélekemelő élményt.

A Magyar Állam tulajdonosi jogait az Agrárminisztérium gyakorolja.

www.szherdeszet.hu  www.kormany.hu