A Vasi-hegyhát

Minek nevezzelek? – avagy a Vasi-hegyhát csodás vidéke

Mi a különbség a Kemeneshát, a Vasi-Hegyhát, a Felső-Kemeneshát és a Hegyhát között? A kérdésre a válasz egyszerű: a poétikus elnevezések mindegyike ugyanazon vadregényes területet, a Vas megyében délnyugati–északkeleti irányban húzódó csodaszép dombvonulatot jelöli.

A tájék délnyugati része az Őrség. A 39 települést magába foglaló Hegyhátszentmárton, Hegyhátszentjakab, Mikosszéplak és Sótony falvak által határolt térséget nevezik a vasiak Vasi-Hegyhátnak. Itt található meg a Jeli Varázskert is. A Felső-Kemeneshát akadémikus megnevezés, ám ezt Vas megye közönsége nem vette át.

A területtől északkeletre húzódik a Kemeneshát (melynek keleti része a Cser), s ennek az alja a Kemenesalja síksága, melyből tanúhegyek emelkednek: a Ság-hegy, a Kis-Somlyó és már Veszprém megyében a Somló.

Bármerre is megyünk e vidéken, a sűrű vadont, tisztásokat, ritka növény- és állatvilágot magában rejtő vidék legalább olyan titokzatos, mint mesebeli erdőinek mélye.

A Vasi-Hegyhát története a messzi régmúltra nyúlik vissza.

Ókori római császári légiók masíroztak az ezen a tájon keresztülvezető Katonák útján, Itália felé is itt közlekedtek a 9–10. századi kalandozó magyarok, sőt 1481-ben maga Mátyás király is erre vonult béketárgyalás ügyében járva.

Sárvár környéke Fotó: Shutterstock

Ez a csodás vidék ma 39 festői települést foglal magában, megannyi történelmi emléket őrizve.

A térség híres szülöttei közé tartozik a Kemenesháthoz kötődő nagy poéta, Berzsenyi Dániel és korunk egyik legkiválóbb költője, Weöres Sándor.

A 20. század egyik legjelesebb egyházi alakja, a vasi-hegyháti Mindszenty József bíboros is itt született, és Sárvár adott otthont Tinódi Lantos Sebestyénnek. Emléküket ma is őrzi a térség, a tiszteletükre megőrzött és alapított múzeumokat, emlékházakat tekinthet meg az érdeklődő.

Aki ezt a tájékot meglátogatja, folyamatosan csodáknak lesz szem- és fültanúja. Amerre a szem ellát, gazdag természeti terület fogadja a túrák szerelmeseit, és mindenkinek tartogat meglepetést. Legyen a látogató akár a vízi sportok kedvelője, madármegfigyelő, kalandparkok szerelmese, bor- vagy zenebarát, a Vasi-Hegyhát minden kívánságát teljesíti.

A lehetőségeknek se szeri, se száma.

Túrázás gyalog, kerékpáron és lovon, vadászat, horgászat, vadvízi turizmus a Rába folyón, fürdőzési lehetőségek a környék tavaiban (Döröske, Gersekarát, Szajki-tavak) és a vasvári Szentkút termálfürdőjében. A Jeli Varázskertben pedig Európa legnagyobb rododendrongyűjteménye várja a látogatókat.

A kistérség központjában, Vasváron a történelmi múltnak számos emléke található, köztük az ország egyik legrégebbi, 13. századi Domokos-rendi temploma és kolostora. Mindemellett csodálatos borpincék látogathatók, a vendégszerető Hegyháti Borbarát Kör tagjainak bor- és pálinkakóstolója igazi kuriózum. A tájékon a múlt és jelen élményeit akár egy időben is megtapasztalja a kedves látogató, a 19. századi sitkei kápolna melletti dombon a Sitkei Rockfesztivál keretében hamisítatlan mai rockkoncerteket hallgathat.