Akadálymentesített ösvény

Hozzáférhető élményeket nyújtunk

A Jeli Varázskertben rendkívül fontosnak tartjuk, hogy segítséggel élő látogatóink is megtapasztalhassák ennek a varázslatos kertnek a szépségeit és élményekkel gazdagodva térhessenek haza.

Folyamatos fejlesztéseink kiemelt célja, hogy ezt a ránk bízott igazi közkincset minden természetszerető számára akadálytalanul elérhetővé tegyük. 

Ezzel a céllal alakítottunk ki egy másfél kilométer hosszú akadálymentes, kerekesszékkel is könnyen bejárható tanösvényt, amely a kert alapítója, gróf Ambrózy-Migazzi István hagyatékán keresztül mutatja be a páratlan gyűjtemény szépségeit, fenyő és örökzöld ritkaságokkal, a rododendronok örökzöld és lombhullató fajtáival találkozhatnak.

A tanösvényt mozgáskorlátozott látogatóink a számukra kialakított parkolóhelyekről érhetik el.

Emellett minden segítséggel élő vendégünknek szeretnénk valóban kellemes élménnyé tenni a látogatást, ezért például a pénztárainkat kerekesszékes vendégeink is kényelmesen használhatják.

Kollégáink a megfelelő kedvezményeket jogosító igazolványok megtekintése után az arra jogosultaknak ingyenes belépést biztosítanak.

A tanösvény természeti csodáinak részletesebb megismerését 10 db audio guide-dal (tárlatvezető készülékkel) segítjük, amelyeket térítés nélkül bocsátunk a rendelkezésükre.

A készülékek vak és gyengénlátó vendégeinknek is aktív segítséget nyújtanak, lévén hangzó formában teszik elérhetővé számukra a tájékoztató táblák információit, Varázskertünk gazdagságának megismerését. Tanösvényünk azt is lehetővé teszi, hogy akadálytalanul tudják megközelíteni a tőlük karnyújtásnyira lévő növényeket, virágokat, személyesen felfedezve fel tapintásukat, illatukat. 

A látnivalók felfedezését a taktilis burkolattal ellátott út is segíti, az ösvény mentén található információs táblákon Braille írás is található.

A tanösvény kényelmét egy védőház is növeli, amelyben vendégeink a magukkal hozott ételeket, italokat fogyaszthatják el, akár esős időben is.

A növényeken túl érdemes felkeresniük Ambrózy gróf tölgyfából faragott szobrát is.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy 2018-ban elnyertük Az év „hozzáférhető” ökoturisztikai élménye oklevelet. E minősítés odaítélésében  kiemelt szempont volt a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés, illetve az attrakciók közvetlen elérhetősége.