Áprilisi látnivalók

Színpompás kalandok csábító illatok nyomában

Már áprilisban virágba borul az erdő a Jeli Varázskertben, a Vasi-Hegyhát lankái között megbújó közel 100 hektáros növénygyűjtemény már tavasz közepén látványos sétát ígér a látogatóknak, amely során megfigyelhetjük a természet ébredését.

Rögtön a bejáratnál nárciszfoltok fogadnak bennünket. Az akadálymentesített ösvényen továbbhaladva a kert alapítójának, Ambrózy grófnak a szobrát láthatjuk, melyet fehér virágú füzéres gyöngycserjék (Exochorda giraldii) szegélyeznek.

Az alátelepített erdeifenyvesben válasszuk az Áprilisi sétányt, a közel 50 éves, főleg áprilisban pompázó cserjefélékkel beültetett ösvény megtalálását táblák segítik.

Itt a havasszépéken túl a rokonságukat képező egyéb hangaféléket is megismerhetünk. A korai virágzású rododendronok, melyeket azáleának is nevezünk, rózsaszín, piros és sárga színben tündökölnek, a sárga virágú azálea pedig fenséges illatával is kiegészíti az erdei séta élményét.

A Pieris japonica (japán babérhanga) Japánban, Tajvanon és Kelet-Kínában fordul elő őshonosan. Az Ericacea családba tartozó örökzöld cserje a Jeli Arborétumban 2-3 magasságúra is megnő. Levelei 6-10 hosszúak, lándzsásak, fényes-zöldek, fakadáskor antociántól piroslók.

Fürtvirágzatban nyíló fehér virágai a hajtások végén nyílnak, harang alakúak, csüngenek, kellemes, gyöngyvirágra emlékeztető, édes illatúak.

Bimbós állapotban telelnek, így igen korán, enyhe teleken már február végén, gyakrabban márciustól májusig nyílnak nagy tömegben. A 10-14 cm-es fürtök gyakran teljesen beborítják a leveleket.

A Rhododendon schlippenbachii (mandzsúriai havasszépe) Koreában, Északkelet-Kínában, Japánban őshonos. 5-10 cm átmérőjű tányér alakú virágai illatosak, halvány vagy sötétrózsaszín színűek, április közepétől végálló sátorvirágzatban nyílnak 3-6-osával. A levelek a virágzással egy időben fakadnak, visszás-tojásdad alakúak, 5-8 cm hosszúak.

A Rhododendron yedoense (yodogawa azálea) Koreából származó lombhullató cserje. Lila 3-5 cm-es virágait lomfakadás előtt, áprilisban hozza.

Az Áprilisi sétány a Magnolia gyűjteménynél szélesedik ki.

A magnóliák vagy liliomfák lombfakadás előtt bontják színes szirmaikat.

A kertben 67 fajuk díszlik sárga, fehér, rózsaszín, vörös, sőt feketés árnyalatokban is. A magnóliák „lábánál” kertünk 150 fajtából álló nárciszgyűjteményének 15 000 példánya fokozza az élményt. A kert alapítója, gróf Ambrózy-Migazzi István 150 évvel ezelőtti születésének állít emléket a virágszőnyeg 2019 óta. A legapróbb virágokat a II. világháborúban kiásott lövészárokban sétálva érdemes megtekinteni, így a peremén fejlődő apró szépségek jobban megismerhetőek.

A Jeli Varázskert tájövezetek részén az erdészek által tematikusan ültetett erdőfoltok segítségével világkörüli utazásra indulhatunk.

A Balkán erdőségén keresztül érjük el a kertben fakadó Kaponyás-patak völgyét. Kína és Japán tájai elevenednek meg egy duzzasztással létrehozott tó körül. A gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátó körül áprilisban japáncseresznyék bontják szirmaikat.

Az Őrségre jellemző harangláb formát idéző kilátóból kelet felé egy japán erdőt, míg nyugatnak tekintve a Sziklás-hegység fenyőóriásait is felfedezhetjük. Utóbbiakat a lombkoronasétányon végigmenve is megismerhetjük: a 10 m magas sétány 130 méter hosszan vezet a mamutfenyők, duglaszok, óriás tuják rengetegén át, amelyben járva a helyi madárvilágot is megismerhetjük.